genadbanner
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

'' Ένας καφές σε περιμένει'' ,ο καφές της αλληλεγγύης

on .

rsz kafes-perimenei 680 300425 3i6293

 

 

 

Ο «καφές που περιμένει» («suspended coffee» στα αγγλικά και «caffé sospeso» στα ιταλικά) είναι μία δράση, μία πράξη αλληλεγγύης, ένα κίνημα που υπάρχει σε πολλές χώρες του κόσμου.Πρόκειται για ένα καφέ που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας  που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος.


Η ιστορία του «καφέ που περιμένει»  ξεκίνησε στα εργατικά καφέ της Νάπολης, στη Νότια Ιταλία, πριν από περίπου εκατό χρόνια και έγινε γνωστή με το όνομα «caffé sospeso». Μεταπολεμικά,  η παράδοση του «καφέ σε αναμονή» αποδυναμώθηκε, για να επανεμφανιστεί στη Νάπολη πριν από δέκα χρόνια. Τους τελευταίους μήνες η πρωτοβουλία εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου.


Το ελληνικό περιοδικό δρόμου ''Σχεδία'' ξεκίνησε αυτήν την πρωτοβουλία θέλοντας να κινητοποιήσει την ελληνική κοινωνία για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο «καφέδων που περιμένουν» και στη χώρα μας. Ένας ακόμη στόχος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να ενισχυθούν και κάποιες μικρές επιχειρήσεις, όχι μόνο του κέντρου της Αθήνας, αλλά και πολύπαθων περιοχών εκτός κέντρου.Ένας απλός καφές γίνεται τρόπος και αφορμή.


Στους χώρους που συμμετέχουν στο δίκτυο των «καφέδων σε αναμονή» θα υπάρχει ένα αυτοκόλλητο που θα υποδηλώνει τη συμμετοχή σε αυτό το ξεχωριστό δίκτυο αλληλεγγύης («Ενας καφές σε περιμένει» και το λογότυπο της «σχεδίας»).


Η ιδέα είναι απλή. Ο πελάτης παραγγέλνει έναν καφέ της προτίμησής του, αλλά πληρώνει άλλον έναν κατά 35% φθηνότερα σε σχέση με την αναγραφόμενη στον τιμοκατάλογο τιμή. Ο καταστηματάρχης βάζει τα λεφτά από τον καφέ που πληρώθηκε, χωρίς να έχει σερβιριστεί, σε ένα ειδικό κουτί το οποίο απ' έξω γράφει «Καφές που περιμένει», κόβει την αντίστοιχη απόδειξη και να την τοποθετεί σε εμφανές σημείο (σε βάζο, πίνακα κ.λπ.) ή σημειώνει σε έναν αναρτημένο πίνακα τη συναλλαγή. Έτσι, θα γνωρίζουν όλοι τη συναλλαγή και, βεβαίως, την ύπαρξη του «καφέ που περιμένει».

 

IMG 9661

 

 

 

 

Και τι πρέπει να κάνει κανείς για να πάρει τον ''καφέ που περιμένει''; Η απάντηση; Απλή. Αρκεί να τον ζητήσει. Το όλο εγχείρημα βασίζεται στην καλή πίστη όσων συμμετέχουν και στην ειλικρινή διάθεση και επιθυμία των συνανθρώπων μας να σταθούν μέσα από μια τόση απλή και καθημερινή πράξη (ένα κέρασμα!) δίπλα σε εκείνους που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό,δίπλα σε αυτούς που δεν έχουν να διαθέσουν ούτε τα ελάχιστα ευρώ για έναν καφέ. Οι καταστηματάρχες  με τη σειρά τους είναι κοινωνοί της επιθυμίας των πελατών τους να κεράσουν έναν καφέ έναν ανώνυμο συμπολίτη τους.
 
Όπως άλλωστε δηλώνει και ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», Χρήστος Αλεφάντης: «Με αυτή την πρωτοβουλία κινητοποιείται η γειτονιά. Ο κόσμος που είναι εγκλωβισμένος στο σπίτι του λόγω της ανέχειας, μπορεί να βγει από την κατάσταση της θλίψης και της κατάθλιψης. Μπορεί να πάει σε ένα καφέ, να πει μια καλημέρα στο γείτονά του και να πιει έναν καφέ που θα έχει πληρώσει γι’ αυτόν κάποιος συνάνθρωπός του. Η φτώχια δεν είναι στίγμα».Και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι!

 Το δίκτυο συνεχώς διευρύνεται με όλο και περισσότερα καφέ-μπαρ να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή σε όλη την Ελλάδα.Τώρα και στη γειτονιά μας υπάρχουν 2 καφενεία  που περιμένουν να κεράσουν τον καφέ της ''σχεδίας'' ,τον καφέ της αλληλεγγύης:

"Σαΐτες", Ιωνίας 45, Ν.Σμύρνη    
"14", Αιγαίου 14, Ν.Σμύρνη